Contact

Νίκης 20, Σύνταγμα
τηλ. 210-3235500


ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ ΚΑΙ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΜΕΘΑΝΩΝ

Τροιζηνία και χερσόνησος Μεθάνων  

Σα – Κυ, 24 – 25 Οκτωβρίου
 
Ομιλητής: ο δρ. βυζαντινής αρχαιολογίας Σταύρος Αρβανιτόπουλος  
 
Η χερσόνησος των Μεθάνων βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου και είναι γνωστή για τα λουτρά της και το ηφαίστειο στο χωριό Καμένη Χώρα. Υπάρχουν περίπου 30 ηφαιστειακοί δόμοι στη χερσόνησο και η τελευταία ηφαιστειακή δραστηριότητα έγινε υποθαλάσσια το 1700. Εκτός από το ηφαίστειο όμως τα Μέθανα είναι πλούσια σε προϊστορικά και αρχαία ευρήματα, σε μικρά ξωκλήσια και εκκλησίες βυζαντινής και νεότερης εποχής, τα οποία εμπλουτίζουν την ιστορία της επαρχίας της Τροιζηνίας.
 
ΣΑ 24/10: Αναχώρηση στις 08:00 με ενδιάμεση στάση για την Τροιζήνα. Στα δυτικά της αρχαίας (και σημερινής) Τροιζήνας ανασκάφηκε το ιερό του Ιππολύτου, η διαμόρφωση του οποίου ξεκίνησε πιθανώς τον 8ο αι. π.Χ. Θα επισκεφθούμε το χώρο, όπου εκτός της λατρείας του τοπικού ήρωα αναπτύχθηκε και Ασκληπιείο, ενώ στη θέση του ναού της Αφροδίτης Κατασκοπίας ανεγέρθηκε ενδεχομένως τον 6ο αι. μια παλαιοχριστιανική βασιλική, την οποία αντικατέστησε πέντε αιώνες αργότερα το σημαντικότερο βυζαντινό μνημείο της Τροιζηνίας η γνωστή ως Επισκοπή του Δαμαλά (11ου αι.), τμήματα των τοίχων της οποίας σώζονται ως το αρχικό τους ύψος. Κατά τη μετάβαση στην Τροιζήνα στάση στο πλέον καλοδιατηρημένο τμήμα της οχύρωσης της αρχαίας πόλης, στον επιβλητικό ελληνιστικό πύργο του διατειχίσματος. Επίσκεψη στο χώρο όπου συνεκλήθη η πολύπαθη Γ' Εθνοσυνέλευση την άνοιξη του 1827, τα μέλη της οποίας ψήφισαν ένα ιδιαιτέρως προοδευτικό και φιλελεύθερο Σύνταγμα και κυρίως εξέλεξαν τον Ιωάννη Καποδίστρια ως Κυβερνήτη της Ελλάδος. Γεύμα στην περιοχή. Απογευματινός περίπατος στο περίφημο λεμονοδάσος του Γαλατά και αναχώρηση για τα Μέθανα. Τακτοποίηση στο παραθαλάσσιο ξενοδοχείο “APOLLON” (2*).
 
ΚΥ 25/10: Πρόγευμα και ξεκινάμε για τη γνωριμία μας με τη χερσόνησο των Μεθάνων. Σε θέση καίρια για τον έλεγχο της μοναδικής οδικής πρόσβασης στη χερσόνησο των Μεθάνων ο Κ. Φαβιέρος κατασκεύασε το 1826 μικρό φρούριο για να μεταφέρει εκεί τον τακτικό στρατό της Επανάστασης. Θα επισκεφθούμε την οχύρωση, προσιτή μέσω μονοπατιού 1χλμ., περνώντας και από τα κατάλοιπα του τείχους που ανήγειραν οι Αθηναίοι κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου για την εξασφάλιση της χερσονήσου. Μετάβαση στη θέση της πόλης των Μεθάνων κατά την αρχαιότητα (παραλία Μεγαλοχωρίου) και περιήγηση στην Ακρόπολη των Μεθάνων, στο χαμηλό λόφο του Παλαιοκάστρου, όπου διατηρούνται σχεδόν στο αρχικό τους ύψος τείχη με φάσεις της κλασσικής, ελληνιστικής και βυζαντινής περιόδου. Στους πρόποδες του λόφου θα επισκεφθούμε το μεσοβυζαντινό τρίκογχο ναό του Αγίου Νικολάου. Στη συνέχεια θα οδεύσουμε προς τα βόρεια, όπου θα δούμε τα υστεροβυζαντινά ναΰδρια του Αγ. Ιωάννου Θεολόγου και του Αγ. Δημητρίου στα Δ. της Κουνουπίτσας, με κεραμοπλαστικό διάκοσμο στις εξωτερικές επιφάνειες και πλούσιο τοιχογραφικό διάκοσμο στο εσωτερικό. Επίσκεψη στα εκτεταμένα κατάλοιπα του μεγάλου μυκηναϊκού ιερού στο λόφο του Αγ. Κωνσταντίνου (14ος-13ος αι. π.Χ.) στην ανατολική ακτή, όπου λατρευόταν πιθανώς ο Ποσειδών. Γεύμα στα Μέθανα και περίπατος στη γραφική νησίδα (χερσόνησο πλέον) των Αγ. Αναργύρων, όπου είναι ορατά σε μεγάλο ύψος τα τείχη της αρχαϊκής και κλασσικής περιόδου. Αναχώρηση για την Αθήνα.
 
Έξοδα κατ’ άτομο σε δίκλινο: € 135              
Επιβάρυνση μονοκλίνου: +20
Η τιμή έχει υπολογιστεί με ελάχιστη συμμετοχή 15 ατόμων
 
Περιλαμβάνονται: Πούλμαν * 1 διανυκτέρευση * 1 πρόγευμα * ομιλητής * συνοδός * ταξιδιωτικά έντυπα * ασφάλιση αστικής ευθύνης * Φ.Π.Α.
 
Σημαντική Ενημέρωση:
  • Συνιστάται αυστηρά η χρήση προστατευτικής μάσκας καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού
  • Τηρούμε όλοι μαζί τις οδηγίες των ειδικών σχετικά με τους κανόνες υγιεινής και τις αποστάσεις
  • Φροντίζουμε ώστε να είναι κενή η διπλανή σας θέση στο πούλμαν (εκτός αν είστε οικογένεια)
  • Το ξενοδοχείο APOLLOΝ είναι αποκλειστικά κλεισμένο για το γκρουπ μας
  • Σε περίπτωση που κάποιος εκδρομέας αναπτύξει συμπτώματα όπως πυρετός, βήχας ή δυσκολία στην αναπνοή, οφείλει να το δηλώσει άμεσα στον αρχηγό.
 
Για περισσότερες πληροφορίες & για την κράτησή σας επικοινωνήστε μαζί μας.
ΣΥΡΙΓΟΣ TRAVEL, Nίκης 20 - Αθήνα, τηλ. 210-3223000 210-3235500 210-3250200


Αρχική  ⏩Ημερήσιες  ⏩Εορταστικά/Αργίες  ⏩Εσωτερικό  ⏩Εξωτερικό  ⏩Όλα

Ο τόπος συγκέντρωσης των εκδρομών μας με πούλμαν είναι η οδός Φιλελλήνων 6 (Σύνταγμα, ALPHA BANK), εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων για τις οποίες θα ενημερώνεστε από εμάς.