Contact

Νίκης 20, Σύνταγμα
τηλ. 210-3235500


ΑΝΑΚΑΛYΠΤΟΝΤΑΣ ΤΑ ΜΑΣΤΟΡΟΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕIΡΟΥ


ΝΕΟ! Πυρσόγιαννη – Βούρμπιανη – Χιονάδες – Αετομηλίτσα – Μόλιστα – Γαναδιό – Πουρνιά – Δροσοπηγή – Μονή Μολυβδοσκέπαστου – Πωγωνιανή (Σπίτι της Κιβωτού του Κόσμου) … και όχι μόνο!

Ημερομηνία:
Πα – Τρ, 6 – 10 Σεπτεμβρίου 2019

Αρχηγός: Λουκάς Συρίγος

 
Ένα οδοιπορικό στο χώρο και το χρόνο για να ανακαλύψουμε χωριά αυθεντικά, χτισμένα στις πλαγιές του Γράμμου και του Σμόλικα μέσα σε δάση από έλατα, οξιές, μαυρόπευκα, δεξιά και αριστερά του Σαραντάπορου ποταμού. Η ιστορία τους αρχίζει από τον 16ο αιώνα. Οι πληθυσμοί τους, μάστορες μοναδικοί της πέτρας, στην ξυλογλυπτική και την αγιογραφία, ανέπτυξαν ένα ιδιαίτερο τοπικό πολιτισμό αλλά και σαν συντεχνίες (μπουλούκια) ταξίδευαν σε κάθε γωνιά της Ελλάδος και της Βαλκανικής χερσονήσου, αλλά και αργότερα σε υπερπόντιους προορισμούς. Τα έργα τους όπως εκκλησίες, σχολεία, πλατείες, γέφυρες, αρχοντικά, μύλοι κ.α. μαρτυρούν ακόμα και σήμερα την εμπειρική γνώση, το φιλότιμο, το ήθος και μιλούν από μόνα τους για τις αρχιτεκτονικές τους αρετές, την αισθητική και την καλλιτεχνική τους αξία, το Ελληνικό Θαύμα!

Ελάτε λοιπόν μαζί μας στην 5ήμερη αυτή περιπλάνησή μας σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ανάμεσα σε πυκνά δάση, αλπικά λιβάδια, ποτάμια και πλούσια χλωρίδα και πανίδα που περιστοιχίζονται από τις ψηλότερες κορυφές της βόρειας Πίνδου, όπως του Γράμμου (2.520), των Αρρένων (2.192), του Σμόλικα (2.630) κ.α.

Η διαμονή μας θα γίνει στο γνωστό και αγαπημένο μας παραδοσιακό ξενοδοχείο ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΙ, απ’ όπου θα πραγματοποιηθούν οι εξορμήσεις μας. Θα έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με κατοίκους των χωριών και φυσικά να γευθούμε τοπικά εδέσματα.

Σας καλωσορίζουμε σ’ αυτή την εκδρομή και πιστεύουμε ότι θα δικαιώσει για ακόμα μια φορά τη φήμη μας για το μοναδικό τρόπο που σας παρουσιάζουμε την ΑΓΝΩΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ.

ΠΑ 6/9: Αναχώρηση 07:30 για Ακράτα (στάση) – Ρίο – Αντίρριο και ακολουθώντας την Ιόνια Οδό συνεχίζουμε για Άρτα – Γιάννενα (στάση για το γεύμα) – Καλπάκι (επίσκεψη του Πολεμικού Μουσείου) – Κόνιτσα. Βόλτα στην πόλη για να δούμε τα εντυπωσιακά μονότοξα γεφύρια της Κόνιτσας και της Κλειδονιάβιστας. Από εδώ συνεχίζουμε για το Μπουραζάνι, χτισμένο σε πλαγιά του Νεμέρτσικα. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και περίπατος στο γύρω καταπράσινο ξενοδοχείο.

 
ΣΑ 7/9: Πρόγευμα και αναχώρηση για τα χωριά που βρίσκονται στην αριστερή πλευρά του Σαραντάπορου. Πρώτη μας στάση το χωριό Πουρνιά, όπου θα δούμε το τοξωτό πέτρινο Γεφύρι της Μαύρης Πέτρας και τη βραχογραφία με τον Χριστό Παντοκράτορα. Συνεχίζουμε για το χωριό Μοναστήρι (υψ. 950 μ.). Πρόκειται για ένα μικρό χωριό, κτισμένο στη νοτιοδυτική απόληξη του όρους Κλέφτης, μέσα σε πυκνή βλάστηση από δρυς, κρανιές, αγριοαχλαδιές κ.α. Πολύ κοντά βρίσκεται το χωριό Γαναδιό (υψ. 890 μ.). Είναι ένας από τους ομορφότερους χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς της Κόνιτσας, γνωστός για τα πολύ ωραία αρχοντικά σπίτια και τα γραφικά σοκάκια του. Τέλος, στο χωριό Μόλιστα με τον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό πλούτο και τα αξιόλογα πέτρινα αρχοντικά θα γευθούμε την ηπειρώτικη κουζίνα σε έναν ξεχωριστό ξενώνα – αρχοντικό του 1912. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Επίσκεψη στο Περιβαλλοντικό Πάρκο «Μπουραζάνι» (Πάρκο Άγριας Ζωής), όπου υπάρχει άμεση οπτική επαφή με τα άγρια ζώα που φιλοξενούνται (ελάφια, πλατόνια, αγριοπρόβατα, αγριογούρουνα, αγρίμια της Κρήτης και ζαρκάδια), όπως επίσης και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας «Μπουραζάνι» (έξοδα ατομικά), όπου θα δούμε σε φωτογραφική απεικόνιση όλα τα είδη των φυτών, όλα τα ορχιοειδή, τις πεταλούδες, τα ερπετά, τα αμφίβια, τις λιμπελούλες και τα ορθόπτερα της περιοχής.
  
ΚΥ 8/9: Πρόγευμα. Αναχώρηση για τα χωριά που βρίσκονται στη δεξιά πλευρά του Σαραντάπορου αρχίζοντας από την Καστάνιανη, χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού Γύφτισσα. Τέσσερα γεφύρια ενώνουν τις συνοικίες του χωριού που τα κοσμούν ακόμα το πέτρινο σχολείο (1894), ο Άγιος Νικόλαος με το ξυλόγλυπτο τέμπλο του και η Αγία Κυριακή με την πανοραμική θέα. Από τα πιο χαρακτηριστικά χωριά της περιοχής η Πυρσόγιαννη (υψ. 860 μ.) θα μας εντυπωσιάσει και αυτή με την παραδοσιακή, κοσμική και εκκλησιαστική αρχιτεκτονική. Ακολουθώντας τη χαραγμένη για σήμερα πορεία μας θα σταματήσουμε στο χωριό Θεοτόκος για να γευθούμε τα γλυκά που παρασκευάζει η κυρία Καρανίκα με φρούτα και καρπούς από την περιοχή του Γράμμου. Λίγο πιο πέρα στο Κεφαλοχώρι θα επισκεφθούμε το Λαογραφικό – Ιστορικό Μουσείο Φασούλη, που με πολύ αγάπη έχουν δημιουργήσει μέλη της ομώνυμης οικογένειας. Συνεχίζουμε για τη Δροσοπηγή. Εδώ το πέτρινο δίτοξο γεφύρι της Ζέρμας (1747) κρύβει στη σιωπή του τις δικές του ιστορίες. Το μεγάλο πλατάνι στην πλατεία με την Αγ. Παρασκευή και το Πνευματικό Συνεδριακό Κέντρο με αξιόλογη πολιτιστική δραστηριότητα συμπληρώνουν το ωραίο σκηνικό. Ακολουθώντας βόρεια διαδρομή επόμενος προορισμός μας είναι το βλαχοχώρι της Αετομηλίτσας (υψ. 1430 μ.). Μοναδική από εδώ η μαγευτική θέα στις γύρω κορυφές και πλαγιές της Πίνδου. Γεύμα σε τοπική ταβέρνα και πορεία επιστροφής στο ξενοδοχείο.

ΔΕ 9/9: Πρόγευμα. Ξεχωριστή και η σημερινή μας εξόρμηση που θα μας φέρει πρώτα στη Βούρμπιανη, φημισμένο χωριό για τους μαστόρους της πέτρας και του ξύλου. Χαρακτηριστική και εδώ η αρχιτεκτονική με τα πέτρινα σπίτια, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, την εκκλησία της Παναγίας, τις βρύσες. Χτισμένο ανάμεσα σε δύο παραπόταμους του Σαραντάπορου το Ασημοχώρι ξεχωρίζει για το ωραίο του δάσος. Με μικρή στάση στη θέση Παρασπόρι για να δούμε το πέτρινο μονότοξο γεφύρι συνεχίζουμε για τους Χιονάδες. Πυκνό δάσος περιβάλλει το χωριό που υπήρξε σημαντικό καλλιτεχνικό κέντρο με τους ξακουστούς Χιοναδίτες αγιογράφους και ζωγράφους, που τα περίτεχνα έργα τους, χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα και τα συναντάμε στον ευρύτερο χώρο της Ηπείρου. Ειδική μνεία θα γίνει για το λαογράφο Κίτσο Μακρή, που είχε ασχοληθεί με το έργο τους. Αν οι συνθήκες το επιτρέπουν, θα προχωρήσουμε μέχρι το χωριό Πληκάτι (υψ. 1200 μ., πλαγιές του Γράμμου), όπου οργιάζει το πράσινο από άγρια πλατάνια, οξυές, πανύψηλα έλατα, πεύκα κ.α. Γεύμα στην περιοχή και επιστροφή στο ξενοδοχείο.

ΤΡ 10/9: Πρόγευμα. Ακολουθώντας παραποτάμια διαδρομή θα επισκεφθούμε τη Μονή Παναγίας Μολυβδοσκέπαστου, από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της Ηπείρου (7ος αι. μ.Χ) και αναχωρούμε για την Επαρχία Πωγωνίου όπου θα επισκεφθούμε το Σπίτι της Κιβωτού του Κόσμου Ηπείρου όπου θα προσφέρουμε κάτι από την αγάπη μας για τα παιδιά. Συνεχίζουμε για Γιάννενα – Αθήνα.

Συμμετοχή περιορισμένη.

Έξοδα κατ’ άτομο: 
Δίκλινο: € 320
Επιβάρυνση μονοκλίνου: + € 80

Περιλαμβάνονται: Πούλμαν 36 θέσεων * 4 διανυκτερεύσεις * 4 προγεύματα * αρχηγός * ασφάλιση αστικής ευθύνης * ταξιδιωτικά έντυπα * Φ.Π.Α.

Δεν περιλαμβάνονται: Κύρια φαγητά, η είσοδος στο Περιβαλλοντικό Πάρκο 
«Μπουραζάνι» (Πάρκο Άγριας Ζωής) και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας «Μπουραζάνι» (€ 10 κατ' άτομο), τυχόν είσοδοι, φόρος διαμονής.

ΣΗΜ.: Ανάλογα με τις καιρικές και τοπικές συνθήκες ενδέχεται να γίνει μερική τροποποίηση του προγράμματος πριν ή κατά τη διάρκεια της εκδρομής.


Για περισσότερες πληροφορίες & για την κράτησή σας επικοινωνήστε μαζί μας.
ΣΥΡΙΓΟΣ TRAVEL, Nίκης 20 - Αθήνα, τηλ. 210-3223000 210-3235500 210-3250200


Αρχική  ⏩Ημερήσιες  ⏩Εορταστικά/Αργίες  ⏩Εσωτερικό  ⏩Εξωτερικό  ⏩Όλα

Ο τόπος συγκέντρωσης των εκδρομών μας με πούλμαν είναι η οδός Φιλελλήνων 6 (Σύνταγμα, ALPHA BANK), εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων για τις οποίες θα ενημερώνεστε από εμάς.