Contact

Νίκης 20, Σύνταγμα
τηλ. 210-3235500


ΕΛΛΑΔΑ – ΙΤΑΛΙΑ: ΓΕΦΥΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Πάτρα – Απουλία – Μπαζιλικάτα – Πανόραμα της Γκρέτσια Σαλεντίνα

Ημερομηνία:
Κυ – Κυ, 31 Μαρτίου – 7 Απριλίου

Ένα οδοιπορικό που αποκαλύπτει στον ταξιδιώτη τον πολιτισμικό πλούτο και την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Κάτω Ιταλίας, τον οδηγεί σε χιλιόχρονες εστίες ελληνικού πολιτισμού και τον φέρνει σε επαφή με τον ζωντανή ακόμη ελληνική παρουσία στην Απουλία.

Μαζί μας θα έχουμε τον καθηγητή Ανδρόνικο Φάλαγγα, δρα της Σορβόννης, άριστο γνώστη της περιοχής που θα μας κάνει όλες τις ομιλίες και τις ξεναγήσεις.

Αρχηγός: Λουκάς Συρίγος

1η ΗΜ: ΑΘΗΝΑ – ΠΑΤΡΑ. Αναχωρούμε το πρωί από την Αθήνα με κατεύθυνση την Πάτρα. Γνωστή ήδη από την αρχαιότητα ως πύλη της Ελλάδας προς την Δύση, η Πάτρα υπήρξε καίριο σημείο επαφής ανάμεσα στον ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό. Η σημερινή μας περιήγηση με επίκεντρο το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και το Ρωμαϊκό Ωδείο επιχειρεί να αναδείξει αυτόν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της πόλης. Το απόγευμα θα επιβιβασθούμε στο πλοίο και θα αναχωρήσουμε με κατεύθυνση το Μπάρι.

2η ΗΜ: BARI – ΑLBEROBELLO – BRINDISI – LECCE. Σήμερα το πρωί καταπλέουμε στο λιμάνι του Μπάρι, κύρια πύλη εισόδου της Κάτω Ιταλίας και δυτική απόληξη μίας από τις σημαντικότερες «γέφυρες» της Μεσογείου. Μετά τη άφιξή μας, θα επισκεφθούμε έναν από τα σημαντικότερους προσκυνηματικούς τόπους της Χριστιανοσύνης, την Βασιλική του Αγίου Νικολάου (11ος-12ος αι.). Στη συνέχεια περιδιαβαίνοντας τα γραφικά δρομάκια της παλιάς πόλης θα γνωρίσουμε ένα ακόμη εξαιρετικό δείγμα του ρομανικού ρυθμού της Απουλίας, τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σαβίνου και σίγουρα θα μας εντυπωσιάσει η επιβλητική παρουσία του Σουηβικού Κάστρου. To ταξίδι μας συνεχίζεται στο εσωτερικό της Απουλίας με κατεύθυνση το Alberobello, ένα πανέμορφο χωριό με κύριο χαρακτηριστικό τα ασπρισμένα σπίτια με τις κωνικές τρουλοειδείς σκεπές από ασβεστόλιθο γνωστές ως trulli. Γι αυτήν την ιδιαιτερότητα έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Προχωρώντας νοτιότερα, φθάνουμε στην χερσόνησο του Σαλέντο και ο επόμενός μας σταθμός είναι μία ακόμη γέφυρα του Ιονίου, το λιμάνι του Μπρίντιζι, από όπου η Via Appia οδηγούσε στην Ρώμη. Όπως οι αρχαίοι ταξιδιώτες και αργότερα οι σταυροφόροι, θα βαδίσουμε πάνω σε αυτόν τον ρωμαϊκό δρόμο που διασχίζει το ιστορικό κέντρο της πόλης περνώντας μέσα από την διαχρονικής κομψότητας Piazza Duomo. Ένα σπάνιο μνημείο από την εποχή των Ναϊτών ιπποτών (Τempietto di San Giovanni al Sepolcro) και ένα εντυπωσιακό μοναστήρι Βενεδικτίνων (San Benedetto) θα μας βοηθήσουν να εκτιμήσουμε την αξία του Μπρίντιζι ως τουριστικού προορισμού. Το τέλος της σημερινής μας διαδρομής είναι το Λέτσε. Διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο κοντά στα μνημεία του ιστορικού κέντρου.

3η ΗΜ: LECCE – CALLIPOLI – LECCE. Πρόγευμα. Σήμερα, το πρωινό μας είναι αφιερωμένο στο Λέτσε, μία πόλη εξαιρετικής αρχιτεκτονικής αξίας που είναι γνωστή ως πρωτεύουσα του Μπαρόκ ή ακόμη ως Φλωρεντία του Νότου. Η εξερεύνηση του ιστορικού κέντρου θα μας αποκαλύψει την υψηλή αισθητική και χαρακτηριστική ιδιομορφία του μπαρόκ στο Λέτσε που σχετίζεται άμεσα με την ισπανική κυριαρχία πάνω στην πόλη (1505-1707) αλλά και τις ιδιότητες της τοπικής πέτρας. Piazza del Duomo, Piazza Sant'Oronzo - ρωμαϊκό αμφιθέατρο, Ba­silica di Santa Croce και Chiesa San Matteo αποτελούν βασικά σημεία της σημερινής περιήγησης. Αργότερα μέσα στην ημέρα, θα αναχωρήσουμε για την Καλλίπολη (ιταλικά Gallipoli) στην δυτική ακτή του Σαλέντο, πόλη της Μεγάλης Ελλάδας που σύμφωνα με τον θρύλο ιδρύθηκε από τον βασιλέα της Κρήτης Ιδομενέα. Τους αρχαίους δεσμούς της Καλλίπολης με τον Ελληνισμό διατρανώνει η Ελληνική Κρήνη (Fontana Greca) στην είσοδο της παλιάς πόλης. Η παλιά αυτή πόλη-κόσμημα έχει κτισθεί επάνω σε νησί που μία γέφυρα το συνδέει με την ηπειρωτική χώρα. Άθικτη από τον μαζικό τουρισμό, δίνει την εντύπωση ότι εκεί χρόνος έχει σταματήσει. Επιστροφή και διανυκτέρευση στο Λέτσε.

4η HM: LECCE – GRECIA SALENTINA – LECCE. Πρόγευμα. Σήμερα γνωρίσουμε την Γκρέτσια Σαλεντίνα (Grecia Salentina), νότια του Λέτσε, μία από τις δύο νησίδες του ζωντανού Ελληνισμού στην Κάτω Ιταλία, όπου ομιλείται η γραικάνικη ή κατω-ιταλική διάλεκτος της ελληνικής γλώσσας. Η περιήγησή μας θα αρχίσει από την Καλημέρα, όπου αμέσως θα αισθανθούμε σε οικείο περιβάλλον καθώς θα αντικρίσουμε την Αττική στήλη του 4ου αι. π.Χ. από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, σύμβολο αδελφοσύνης με τον λαό της Αθήνας. Χαρακτηριστικές όψεις της παραδοσιακής ζωής της Γκρέτσια Σαλεντίνα θα μας αποκαλυφθούν στο λαογραφικό μουσείο της Καλημέρα (Casa museo della civiltà e della cultura grika) αλλά και στο γειτονικό χωριό Martignano όπου στο Palazzo-Palmieri έχει διασωθεί ημιυπόγειο ελαιοτριβείο που ανάγεται στον 17ο αιώνα. Στο κεφαλοχώρι της Sternatia, που οι ντόπιοι την αποκαλούν Χώρα, θα μας υποδεχθεί εκπρόσωπος του πολιτιστικού συλλόγου Chora-Ma που πρωτοστατεί στην διάσωση της γραικάνικης διαλέκτου και πολιτισμού και θα μας πληροφορήσει για το παρόν και το μέλλον του Ελληνισμού στην Απουλία. Στην συνέχεια θα περιδιαβούμε το Corigliano d’Otranto, γνωστό για το Castello de Monti, καθώς και τα υπόλοιπα τρία χωριά όπου ακόμη επιβιώνει η γραικάνικη διάλεκτος: Castrignano dei Greci, Martano, Zollino. Ανάλογα με τον χρόνο μας και τις συνθήκες επισκεψιμότητας, θα επισκεφθούμε δύο ακόμη αξιοθέατα σε δύο χωριά που αν και έχουν χάσει την ελληνική τους λαλιά πέτυχαν την ένταξή τους στην Ένωση των Κοινοτήτων της Γκρέτσια Σαλεντίνα: το μουσείο κεραμικής (Museo della Ceramica) στο Cutrofiano και την λαξευτή βυζαντινή κρύπτη της Αγίας Χριστίνας (Cripta bizantina di Santa Cristina) στο Carpignano Salentino (9ος αι.), με διάκοσμο που περιλαμβάνει τα παλαιότερα χρονολογημένα δείγματα βυζαντινής τοιχογραφίας στην Κάτω Ιταλία. Επιστροφή και διανυκτέρευση στο Λέτσε.

5η ΗΜ: LECCE – TARANTO. Πρόγευμα. Αποχαιρετούμε σήμερα το Λέτσε και αναχωρούμε για τον Τάραντα όπου θα διανυκτερεύσουμε σήμερα και αύριο. Ο Τάραντας ιδρύθηκε στα τέλη του 8ου αι. π.Χ. ως η μοναδική αποικία της Σπάρτης και εξελίχθηκε σε μία από τις σπουδαιότερες πόλεις της Μεγάλης Ελλάδας. Η πόλη λειτούργησε και ως προπύργιο του Βυζαντίου, και μάλιστα επανακτίσθηκε από τον Νικηφόρο Φωκά. Σήμερα αποτελεί σημαντικό αστικό κέντρο και εμπορικό λιμάνι. Η παλιά πόλη, που διατηρεί ακόμη την βυζαντινή ρυμοτομία, περιορίζεται σε μία νησίδα μέσα στην τοπική λιμνοθάλασσα, ενώ οι νεώτερες συνοικίες έχουν αναπτυχθεί στις γύρω ακτές. Μετά την τακτοποίησή μας σε κεντρικό ξενοδοχείο, αρχίζουμε την εξερεύνηση της πόλης επιδιώκοντας κατά κύριο λόγο την γνωριμία με το αρχαίο αλλά και βυζαντινό παρελθόν της. Βασικοί σταθμοί: το εξαιρετικό τοπικό αρχαιολογικό μουσείο (Museo archeologico nazionale di Taranto–MArTA) και μέσα στην παλιά πόλη o Δωρικός Ναός (γνωστός και ως Ναός του Ποσειδώνος) και o Καθεδρικός Ναός του Αγίου Κατάλδου. Ο καθεδρικός αυτός ναός κτίσθηκε αρχικά ως βυζαντινή εκκλησία (10ος αι.) και παρά τις αλλεπάλληλες ανακατασκευές και αλλοιώσεις διατηρεί αρκετά βυζαντινά στοιχεία. Αφήνοντας πίσω μας την παλιά πόλη, θά μας αποκαλυφθεί η λαμπρή, έντονα αστικοποιημένη όψη του σύγχρονου Τάραντα, σύμβολο το οποίου είναι η Lungomare Vittorio Emanuele, μία κομψή παραθαλάσσια λεωφόρος δίπλα στην οποία υψώνονται το Palazzo del Governo (1934) και άλλα επιβλητικά κτήρια. Το υπόλοιπο της ημέρας μπορεί να αξιοποιηθεί για αγορές και γνωριμία με την τοπική κουζίνα.

6η ΗΜ: TARANTO – METAPONTO – MΑTERA – TARANTO. Πρόγευμα. Αυτό το πρωί αφήνουμε τον Τάραντα και κατευθυνόμαστε δυτικά, παράλληλα με την ακτογραμμή. Αφήνουμε την Απουλία και μόλις περάσουμε στην περιφέρεια της Μπαζιλικάτα θα βρεθούμε στην αχαϊκή αποικία του Μεταποντίου όπου θα επισκεφθούμε τo Ναό της Ήρας (ευρύτερα γνωστός ως ο Ναός των Παλατινών Πινάκων – Tavole Palatine), το αρχαιολογικό πάρκο (Parco Archeologico) και το αρχαιολογικό μουσείο (Museo Archeologico Nazionale di Metaponto). Στην συνέχεια, προχωρούμε βόρεια μέσα στην Μπαζιλικάτα με επόμενο προορισμό την αρχαία πόλη της Ματέρα στην οποία έχει αποδοθεί ο χαρακτηρισμός Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και ο τίτλος Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύσα για το 2019. Το κύριο αξιοθέατό της είναι οι λαξευμένες στον μαλακό βράχο κατοικίες και εκκλησίες που αποτελούν μία οικιστική πρακτική που ανάγεται στην προϊστορική εποχή. Πέρα από το αρχαιολογικό ενδιαφέρον, η πόλη αυτή ασκεί στον επισκέπτη μία απόκοσμη γοητεία και για τον λόγο αυτό έχει χρησιμοποιηθεί ως σκηνικό για θρησκευτικές ταινίες. Προτού αναχωρήσουμε από την Ματέρα δεν θα παραλείψουμε την επίσκεψη στο σημαντικό Μουσείο Σύγχρονης Γλυπτικής (Museo della Scultura Contemporanea Matera–MUSMA) με τους εντυπωσιακούς υπόγειους εκθεσιακούς χώρους. Επιστρέφουμε στον Τάραντα από μία διαδρομή που θα μας οδηγήσει στην Massafra μία ακόμη ιστορική πόλη της Απουλίας που αναφέρεται και ως Θηβαϊς της Ιταλίας καθώς στα λαξευτά της ασκηταριά εγκαταβιούσαν βυζαντινοί μοναχοί. Η πνευματική παρουσία του Βυζαντίου στην Massafra καταφαίνεται μέσα από την Cripta di San Leonardo (11oς αι.), μία λαξευτή ορθόδοξη εκκλησία ιστορημένη με αξιόλογες τοιχογραφίες που αμιλλάται ανάλογα θρησκευτικά μνημεία της Καππαδοκίας.

7η ΗΜ: TARANTO – OSTUNI - BARI. Πρόγευμα. Συμπληρωματική γνωριμία με τον Τάραντα και αναχώρηση για το Μπάρι, μ ’ενδιάμεση στάση στο Οστούνι (επίσκεψη). Στις 19:30 σαλπάρισμα για την Ελλάδα.

8η ΗΜ: ΠΑΤΡΑ – ΑΘΗΝΑ. Άφιξη στις 13:00 και άμεση αναχώρηση για Αθήνα.


Έξοδα κατ’ άτομο:
Δίκλινο: € 675
Επιβάρυνση μονοκλίνου: € 120


Περιλαμβάνονται: Πούλμαν από την Αθήνα * τετράκλινες εσωτερικές καμπίνες Πάτρα – Μπάρι Πάτρα * 5 διανυκτερεύσεις * 5 προγεύματα * ομιλητής * αρχηγός * ασφάλιση αστικής ευθύνης * ταξιδιωτικά έντυπα * λιμενικά τέλη * φόροι διαμονής στα ξενοδοχεία * Φ.Π.Α.

Δεν περιλαμβάνονται: κύρια φαγητά, είσοδοι γενικά, αχθοφορικά, φιλοδωρήματα


Επιβαρύνσεις καμπινών κατ’ άτομο μετ’ επιστροφής
Δίκλινη εσωτερική
€ 50
Δίκλινη εξωτερική
€ 60
Τρίκλινη εξωτερική
€ 35
Τρίκλινη εσωτερική
€ 25Για περισσότερες πληροφορίες & για την κράτησή σας επικοινωνήστε μαζί μας.
ΣΥΡΙΓΟΣ TRAVEL, Nίκης 20 - Αθήνα, τηλ. 210-3223000 210-3235500 210-3250200


Αρχική  ⏩Ημερήσιες  ⏩Εορταστικά/Αργίες  ⏩Εσωτερικό  ⏩Εξωτερικό  ⏩Όλα

Ο τόπος συγκέντρωσης των εκδρομών μας με πούλμαν είναι η οδός Φιλελλήνων 6 (Σύνταγμα, ALPHA BANK), εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων για τις οποίες θα ενημερώνεστε από εμάς.