Contact

Νίκης 20, Σύνταγμα
τηλ. 210-3235500


ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Βυζαντινή Καστοριά και αρχαιολογική επίσκεψη έκπληξη!

Ημερομηνίες: Πε – Κυ, 22 – 25 Μαρτίου (Εθνική γιορτή)

Ομιλητής: ο δρ. βυζαντινής αρχαιολογίας Σταύρος Αρβανιτόπουλος


Εκδρομή στην Καστοριά, ένα ανοικτό μουσείο βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης, εκκλησιαστικής και κοσμικής. Περιήγηση σε ένα από τα σημαντικότερα αστικά κέντρα της Δυτικής Μακεδονίας καθ' όλη τη βυζαντινή περίοδο (από τον 6ο αι. που ιδρύθηκε και ως την κατάκτηση από τους Οθωμανούς το 14ο αι.), το οποίο γνώρισε μια δεύτερη, μακρά ακμή ως και τον 20ό αιώνα χάρις στην επεξεργασία της γούνας και τις επαφές με τις βενετοκρατούμενες περιοχές της Μεσογείου και τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.


ΠΕ 22/3: Αναχώρηση στις 8.30 για την Ελασσόνα, με ενδιάμεση στάση. Ξενάγηση στη μονή της Παναγίας Ολυμπιώτισσας, εκ των κορυφαίων δειγμάτων της παλαιολόγειας αρχιτεκτονικής και ζωγραφικής του τέλους του 13ου αι., όπου μεταξύ άλλων διατηρείται η αρχαιότερη γνωστή απεικόνιση του κύκλου του Ακαθίστου Ύμνου και τα ξύλινα θυρόφυλλα, σύγχρονα με την ίδρυση του καθολικού (1296). Στη συνέχεια επίσκεψη σε δύο μνημεία της οθωμανικής περιόδου της πόλης: στο τζαμί του 17ου-18ου αι. και στο τελωνείο, έργο του 1881 κατασκευασμένο στο δρόμο προς τη Μελούνα. Μετάβαση στην Καστοριά και εγκατάσταση στο ξενοδοχείο “ΤΣΑΜΗΣ” (3*).

ΠΑ 23/3: Μετά το πρωινό ξενάγηση στον Ταξιάρχη της Μητροπόλεως, θολοσκεπή βασιλική με νάρθηκα και ζωγραφικό στρώμα του 10ου αι., το μικρών διαστάσεων μονόχωρο, κατάγραφο εσωτερικώς ναό του Αγ. Νικολάου του Κασνίτζη, έργο του 11ου αι., και το μοναδικό τρουλλαίο ναό της πόλης, ο οποίος διατηρεί τις τοιχογραφίες του 13ου αι., την Παναγία Κουμπελίδικη. Επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο, όπου θα θαυμάσουμε τον πλούτο της συλλογής φορητών εικόνων, εκπροσώπων των σημαντικότερων καλλιτεχνικών ρευμάτων από το 12ο ως και το 17ο αι. Μετά το γεύμα μετάβαση στο νότιο άκρο της χερσονήσου όπου είναι κτισμένη η πόλη, και επίσκεψη στη Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας, το καθολικό της οποίας τοιχογραφήθηκε στην εποχή του Αλεξίου Α' Κομνηνού (1081-1118).

ΣΑ 24/3: Μετά το πρωινό ξενάγηση στον Άγιο Στέφανο, με το ζωγραφικό διάκοσμο του 10ου αι., και τους Αγίους Αναργύρους, τρίκλιτη θολωτή βασιλική όπου διατηρούνται οι εξαιρετικές τοιχογραφίες της δεκαετίας του 1180, και σε τρία αρχοντικά του 18ου αι. στην περιοχή Ντολτσό: του Νεράντζη-Αϊβάζη, πειόσχημης κάτοψης διώροφο κτίσμα το οποίο στεγάζει το λαογραφικό μουσείο της πόλης, των Πηχεών, όπου σήμερα το μουσείο Μακεδονικού Αγώνος, και το τριώροφο, προσφάτως αποκατεστημένο του Εμμανουήλ, όπου στεγάζεται το ενδυματολογικό μουσείο.

ΚΥ 25/3: Μετά το πρωινό ξενάγηση στο μεγαλοπρεπές τριώροφο αρχοντικό Τσιατσιαπά, με χαρακτηριστικό διάκοσμο του 18ου αι., στη βόρεια όχθη της πόλης, το οποίο μετά από χρόνια εργασιών αποκατάστασης παραδόθηκε πριν από λίγους μήνες στο κοινό. Στη συνέχεια μετάβαση στην Αυγή και περιήγηση στο νεολιθικό οικισμό της έκτης και πέμπτης χιλιετίας π.Χ., μια πρόσφατη (2002 και εξής) ανακάλυψη, που εξελίχθηκε σε πρότυπο διεπιστημονικό πρόγραμμα έρευνας και ανάδειξης. Αναχώρηση για την Αθήνα.

Έξοδα: € 230 
Διαφορά μονοκλίνου: € 70

Περιλαμβάνονται: Πούλμαν * 3 διανυκτερεύσεις * 3 προγεύματα * ομιλητής * συνοδός * ταξιδιωτικά έντυπα * ασφάλιση αστικής ευθύνης * Φ.Π.Α.

Δεν περιλαμβάνονται: Άλλα κύρια φαγητά, είσοδοι, φιλοδωρήματα.

ΣΗΜ.: Ο φόρος διαμονής € 1,50 ανά διανυκτέρευση / δωμάτιο, επιβαρύνει τον πελάτη και καταβάλλεται από τον ίδιο στο ξενοδοχείο.

Για περισσότερες πληροφορίες & για την κράτησή σας επικοινωνήστε μαζί μας.
ΣΥΡΙΓΟΣ TRAVEL, Nίκης 20 - Αθήνα, τηλ. 210-3223000 210-3235500 210-3250200


Αρχική  ⏩Ημερήσιες  ⏩Εορταστικά/Αργίες  ⏩Εσωτερικό  ⏩Εξωτερικό  ⏩Όλα

Ο τόπος συγκέντρωσης των εκδρομών μας με πούλμαν είναι η οδός Φιλελλήνων 6 (Σύνταγμα, ALPHA BANK), εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων για τις οποίες θα ενημερώνεστε από εμάς.